kunstje

kunstje

zondag 31 december 2017

winterlichtjes........ tutorial. With English translation.

Het is leuk om eens in de klas van een collega te zijn, en helemaal om daar dan iets speciaals te doen.
Zo had ik een bovenbouwcollega het aanbod gedaan om voor kerst met haar groep kerstlichtjes te maken van vilt. Ze brachten allemaal een klein potje mee en ik zorgde voor de rest.
Nou zijn dat er 27 in de leeftijd van 10-12......... En dat is best veel! Vooral als er 3 van de 27 een beetje bekend zijn met vilt en de rest niet. Maar ......... aan enthousiasme geen gebrek dus we gingen er voor.
It's nice to be in a colleague's class once, and to do something special there.For example, I had made a colleague to make Christmas lights from felt for Christmas with her group. They all brought a small jar and I took care of the rest.Well that's 27 in the age of 10-12 ......... And that's pretty much! Especially if 3 out of 27 are a bit familiar with felt and the rest is not. But ......... no lack of enthusiasm

Dit heb je nodig:
-Een klein glazen potje
-5-10 gram lichtgekleurde wol, eventueel een plukje zijde, wat glitter vezel (Angelina)
- zeep, water en mallenmateriaal, wij gebruikten stukjes stuc ondervloer.
-stukje bubbelplastic.

You need this:
-A small glass ja
r-5-10 grams of light-colored wool, possibly a tuft of silk, some glitter fiber (Angelina)
- soap, water and mold material, we used pieces of stucco underlay
.-piece bubble plastic.

Zo deden we het:
This is how we did it:
Neem het potje

Leg het op het mallenmateriaal en trek het om, daarna knip je het uit  met een rand ter grootte van een derde van het potje
 Put it on the mold material , then cut it out with an edge the size of a third of the jar

Leg een  laagje horizontaal en verticaal van dunne plukjes wol, het mag uitsteken.
Lay a layer of thin tufts of wool horizontally and vertically, it may protrude.

Maak het nat, met zeepwater en druk de lucht er uit. Vouw de uitstekende wol om de mal heen.
Wet it up with soapy water and press the air out. Fold the protruding wool around the mold.




Vilt voorzichtig wrijvend aan, je kunt hierbij eerst bubbelplastic gebruiken, dan schuift het minder. Herhaal dit aan de andere kant. Vilt tot het stevig is en je geen losse haren meer uit het vilt kunt trekken (viltproef) Het vilt kan nu wat strakker om de mal heen komen te zitten.
 Felt gently with rubbing, you can use bubble plastic first, then it will slide less. Repeat on the other side. Felt until it is firm and you can not pull any loose hair out of the felt (felt test). The felt can now be tighter around the mold.


Dat is het moment om de mal aan de bovenzijde open te trekken of knippen.(afhankelijk van de rand die je mooi vindt) Nu kun je ook de binnenkant voorzichtig vilten. Als het voldoende gevilt is kun je het laten krimpen totdat het om het potje past. Eerst zonder potje: kneedt het vilt als een soort gehaktballetje, af en toe passen zodat hij niet te klein wordt. Het laatste stukje krimp kun je het beste doen met het potje er in.
That is the time to open or cut the mold at the top (depending on the edge you like). Now you can also gently felt the inside. If it is sufficiently felted you can shrink it until it fits the jar. First without jar: knead the felt as a kind of meatball,until it fitts and is more or less The last piece of shrinkage is best done with the jar in it.


En zo kan het worden:




Aan de slag!


Dun leggen is de grootste uitdaging
Laying thin is the challenge
Halverwege.......
halfway! 

Have fun! We did!


dinsdag 26 december 2017

Advent.............. spinswapkalender........

Tijdens de landelijke spindag showde Janneke haar gebreide trui van garen dat ze vorig jaar gesponnen had: ze had voor zichzelf een "advent"kalender gemaakt met kleine hoeveelheden wol ( 5 gram per dag en op de zondagen 25) en dat gesponnen en inmiddels tot trui verwerkt.

Dat leek Mariella ( hier kun je zien hoe haar adventskalender er uit zag.) en mij ook wel leuk en toen Pimmie dat hoorde wilde ze ook graag meedoen. We hebben dus een driehoekruil gedaan, want het is natuurlijk veel leuker als het te spinnen wolletje een verrassing is.

Ik heb die voor Pimmie gemaakt met wc rolletjes en daar mixjes van wol (per week bij elkaar passend ) in gedaan. Alles bij elkaar feestelijk verpakt.
                                    

Van Mariella kreeg ik een prachtige slinger met piramidedoosjes met daarin rolletjes die ze zelf samengesteld had , week 2 lekkere lontjes (getrokken door de diz) en de laatste week weer rolletjes met veel glim. In de zakjes van de zondagen zaten hele zachte luxe lontjes in verschillende kleuren.
 Ik heb de foto's van haar blog even gebruikt omdat de mijne erg donker waren ( hij hing voor het raam en het is al zo vroeg donker........)


Ik heb het met heel veel plezier gesponnen.
En ik ben op zoek naar een patroon voor een (jaarproject............) trui waarin ik ze kan combineren met de yak-merino die ik vorig jaar bij Chesterwool aangeschaft heb.













zaterdag 4 november 2017

Techniek wolvoorbereiding , workshop Amanda Hannaford over gereedschap tijdens landelijke spindag 2017









De jaarlijkse bijeenkomst van de landelijke spingroep in Mennorode heeft ook vaak de mogelijkheid tot het volgen van workshops op het programma.
Dit jaar gaf Amanda Hannaford de workshop gereedschappen die je gebruikt bij het voorbereiden van de wol voor het spinnen.
Omdat er altijd wat bij te leren is, en Amanda dat geweldig kan uitleggen en laten zien, gaf ik me op voor deze workshop.
Wat kwam er aan bod:

- Het gebruik van kaarden, hoe maak je (echt perfecte) rolaggs voor het spinnen van woolen long draw.
- Het gebruik van wolkammen en het trekken van een boterzacht lontje om te spinnen.
Alleen de aanblik van zo'n mandje met opgerolde lontjes veroorzaakt al spinzin.

Met permissie heb ik een aantal filmpjes gemaakt en op you tube gezet over de techniek.
Carding Hoe laad je de handkaarden?

carding 2  Kaard de lokken 6 keer (of iets minder als het een net schaap is)

Hier nog een filmpje (nog duidelijker) van Amanda zelf.https://www.youtube.com/watch?v=I6pcQK2ZQ_k

Hoe maak je perfecte rolletjes  Na 6 keer heen en weer kaarden, haal je de gekaarde vezels van de handkaarden. Op deze manier krijg je rolletjes die zich heel goed lenen voor long draw spinnen. (los, woolen)

Het laden van de wolkammen. : De scheerkant van het schaap haak je plukje voor plukje aan de tanden, probeer zo min mogelijk uit te laten steken.

het kammen : Hoe kam je veilig (richting van de punten) economisch ( je hoeft niet van hand te wisselen met de kammen....)  en voorzichtig (je wil de wol heel houden.)


Het maken van een lont met een diz  (making sliver through diz)
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=d1gRkEYATB8 : Na meerdere keren kammen van de wol ( 2 tot 4 keer) zet je de volle wolkam vast (klem, houder) en gebruik je een diz (licht gebogen plat schijfje met 1 of meerdere gaatjes in verschillende groottes)   Een puntje van de wol wordt door het gaatje van de diz gehaald en met vloeiende beweging wordt steeds een gelijke hoeveelheid door  het gaatje / gat getrokken. Afhankelijk van de grootte van het gat in de diz krijg je een dikkere of dunnere lont, ook wel sliver genoemd.

Flicking Wat helemaal nieuw was voor me is deze techniek: het "slaan" met een klein borsteltje op een lok wol, hierdoor gaan de haren van elkaar af staan en wordt het lokje goed spinbaar. Je begint met de puntjes en daarna keer je het om en doe je de scheerkant.

Ik heb mijn paars geverfde suffolk geduldig gekamd en daarna genietend gesponnen en ben er nu een muts van aan het breien.  (de derde van dit schaap, nummer 1 voor de eigenaar van de schapen die zo vriendelijk was om de vachten aan mij te geven, nummer twee voor zoon 2, de derde is voor mij, en wie weet volgen er nog meer...... )


 



maandag 18 september 2017

Spinnen met kinderen, van 4-99

Ik vind het leuk om de kinderen op school kennis te laten maken met wol en technieken.
Een van die technieken is spinnen.
De techniek van een spinnewiel is zowiezo aantrekkelijk, maar dat kun je zo  1,2,3 niet aan een hele groep leren.
Maar spinnen van een klein plukje wol met behulp van vingers en potlood (om het op te rollen) is prima te doen.
Als ze op deze manier ongeveer 40 of 50 cm gesponnen hebben, vouwen we het draadje dubbel en laten het in elkaar draaien (twijnen in zijn simpelste vorm)  Het meest bijzondere is dat de losse vezels zo makkelijk en de gesponnen draad zo moeilijk uit elkaar te trekken zijn.

Gereedschappen voor vlasbewerking: Braak, Zwingelzwaard met standaard.
Op vakantie deze zomer waren we ook in Lejre, sagnland, een prachtig historisch museum waar ook een huisje gewijd was aan wolbewerking, waaronder spinnen.
Hier gebruikte men takjes met een zijtak. Ook een prima alternatief.  Er was een complete fotohandleiding , heel duidelijk!  






 En verder.......... een prachtige verftuin met veel verfplanten, een verfplaats met twee verfketels en vriendelijke bekwame verfsters die met plezier hun kennis deelden met de bezoekers.



zondag 10 september 2017

Vikingen.... textiel....... Denemarken........ musea.

 Vikingen? In Denemarken zit je goed! 

In Aarhus kwamen ze met bootladingen aan....
op een groot evenement, shows, markt en kampement. Veel te zien, veel te doen! 

messen in damastsmeedwerk.


naaldbindnaalden, spoeltjes, weefkaartjes, van alles te koop.
prachtig geweven doeken.



de glaskralenmaker


 den gamle by  
in Aarhus........ voor we met de boot naar het volgende avontuur overstaken......


 Woof Wool, die kende ik nog niet.....
Die moet je dus niet hebben........







Koorden vlechten: viking way

Later in Lejre ook een setje aangeschaft.

In Roskilde  kon je het zelf proberen.
  link naar het viking schepen museum. 
Geweldig museum waar je ook in een viking schip mee kan varen op het fjord.
touw van wol gemaakt. 

 Museum Sagnland Lejre, Denemarken  (link)
 Hier worden verfcursussen gegeven in een prachtige verfruimte

 Zo kun je ook spinnen, met een takje met een zijtak.