kunstje

kunstje

maandag 26 september 2016

catnip-bunny

Als Ds 1 en zijn vriendin twee harige types in huis halen, moeten die natuurlijk voorzien worden van van alles, onder andere speeltjes.............




Catnip of kattenkruid schijnt een bijzondere uitwerking te hebben op die beestjes.
Hier kun je er meer over lezen.
 
Kortom, konijntjes gebreid, muis gehaakt....... moet binnenkort maar eens kennis gaan maken.










zondag 18 september 2016

Indigo verven


locatie: de avontuurlijke tuin van Magda en Tony in België
Jaarlijks houden we met onze spingroep "het twistgesprek" een dag met een speciale activiteit, dit jaar was dat verven met indigo.


  Hier kun je meer lezen over de kleurstof Indigo


Het is in dit geval geen kwestie van verf in een bad en de wol erbij.
Wij volgden de methode van Iet van de Vrande, die ze beschreef in het groot plantaardig verfboek. (helaas is dit boek niet meer verkrijgbaar in de boekwinkel, alleen nog tweedehands voor een pittige prijs)  Het is het meest degelijke plantaardig verfboek dat ik ken.  
Indigo was bij Aziatische volken al lang bekend, in het begin van onze jaartelling al beschreven door een Latijns geschiedschrijver  Caecilius Secundus Gaius Plinius, maar niet in onze regio's.
Marco Polo maakte er in zijn reisverslagen melding van, maar pas in de 15 e eeuw kwam Indigo via Iran naar Europa. Hier gebruikte men tot die tijd Wede (Isatis tinctoria) om blauw te verven.
Om een indruk te krijgen van de omvang en betekenis van het verbouwen en de handel in  deze verfplant (wede)  kan ik het boek: Duivelsblauw van harte aanbevelen.

Indigo verdrong langzaam maar zeker  de wede omdat het minder kostbaar was, ook al werd van koningswege in Frankrijk , en  door de keizer in Duitsland het gebruik van indigo verboden ten gunste van de Wede cultuur. De plantaardige indigo werd op zijn beurt weer verdrongen door synthetische indigo die sinds het eind van de negentiende eeuw beschikbaar kwam.

indigoplant :Indigofera tinctoria
Indigo is een verfstof die niet zomaar in water oplost, in het verleden waren er diverse (geheime) methodes om dit te bewerkstelligen. Wij gebruikten de hydrosulfiet kuip methode.
De indigo moet met een reductor in indigo wit worden omgeslagen en in een alkalische vloeistof verandert dit in een gele substantie.
De hydrosulfiet zorgt voor reductie in de kuip, de zuurstof in de lucht oxydeert de kleurstof weer. Hiervoor moet het bad basisch (alkalisch) zijn. Daarom wordt aan het bad  ammonia toegevoegd.

Voor 1000 gram wol namen we een ketel met  35 liter water, verwarmden dit tot 55 graden.
We strooiden voorzichtig 70 gram hydrosulfiet over het warme water.  daarna 150 cc ammonia erbij.
Vervolgens 8-10 gram Indigopoeder  met wat spiritus tot een sappig deegje roeren en toevoegen.  Nu het verfbad bij een temperatuur van 55 graden drie kwartier laten "rijpen"
Hierna konden we beginnen met verven. Dat is een verrassend gezicht. De wol komt geel groenig uit het bad en kleurt in een paar minuten door inwerking van de zuurstof blauw.
In dit filmpje zie je het "verkleuren "van gelig naar blauw in ongeveer een minuut gebeuren in een lont lamswol
(met dank aan Annemieke Kluiver)voor het filmpje.
verkleuren van wol uit het indigobad.

Al met al een veel tijd nemend proces, dat wel heel spectaculair is om te zien. (Het ontstaan van de blauwe kleur) 




.De wol uit het eerste bad was heel diep blauw.


De strengen uit het latere bad lichter van kleur. De streng op de voorste hoek was een streng sokkenwol die overgeverfd is.

zondag 4 september 2016

Het groene spinnenwiel....... artwheel........ geinspireerd door Hundertwasser

 https://nl.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser

Omdat het eerste tuinspinnewiel langzaamaan vergaan was, had ik op marktplaats een andere gezocht. Deze keer ook op een andere manier gedecoreerd: met verf, en gouden stift.en ja........ toch een wolletje, gehaakt.

Met drie Wiffels sterk, allen zeer getalenteerd en sommigen iets meer............. hebben we hem met een glaasje wijn en acrylverf beschilderd.
 Met Vera heb ik samen de lijntjes getekend. als afscheidingen tussen de verschillende kleuren groen




Dit was wiel de Eerste..........  volledig ingebreid en gehaakt. Heeft jaren in de tuin gestaan




Sock sock socken!

Het is vakantie en je reist wat........... Dan is een klein handzaam breiwerkje fijn!

Ik heb het geluk dat ik niet altijd zelf hoef te rijden in de vakantie, dus meer breitijd.
Twee jaar geleden breide ik voor mijn achternichtjes zussensokken. Ieder een paar van dezelfde wol.


Kleine voetjes groeien groter, dus hoogste tijd voor een nieuw paar zussensokken.



De kleine sokjes van boord naar teen gebreid, de grotere van teen naar boord. Beiden met een jojohiel. Hiervoor het boekje van Jo- An Luyken en .   gebruikt. Hierin staan diverse manieren beschreven. Een youtube filmpje helpt ook https://www.youtube.com/watch?v=GsqOvaH8Uj4




Van een  Schoppel zauberball kun je makkelijk twee paar maken in maat  22 en 30. Je houdt zelfs nog over. https://www.schoppel-wolle.de/en/crazy-zauberball-2095_-indisch-red-75-virgin-wool-25-nylon-213

Achterneefje kan niet achterblijven uiteraard. Nevensokken zijn in aanbouw. Van een bolletje Regia.
 Regia 4-fädig Jacquard Color 4-ply


 Eens kijken of alles past binnenkort...........