De jaarlijkse bijeenkomst van de landelijke spingroep in Mennorode heeft ook vaak de mogelijkheid tot het volgen van workshops op het programma.
Dit jaar gaf Amanda Hannaford de workshop gereedschappen die je gebruikt bij het voorbereiden van de wol voor het spinnen.
Omdat er altijd wat bij te leren is, en Amanda dat geweldig kan uitleggen en laten zien, gaf ik me op voor deze workshop.
Wat kwam er aan bod:
- Het gebruik van kaarden, hoe maak je (echt perfecte) rolaggs voor het spinnen van woolen long draw.
- Het gebruik van wolkammen en het trekken van een boterzacht lontje om te spinnen.
Alleen de aanblik van zo'n mandje met opgerolde lontjes veroorzaakt al spinzin.
Met permissie heb ik een aantal filmpjes gemaakt en op you tube gezet over de techniek.
Carding Hoe laad je de handkaarden?
carding 2 Kaard de lokken 6 keer (of iets minder als het een net schaap is)
Hier nog een filmpje (nog duidelijker) van Amanda zelf.https://www.youtube.com/watch?v=I6pcQK2ZQ_k
Hoe maak je perfecte rolletjes Na 6 keer heen en weer kaarden, haal je de gekaarde vezels van de handkaarden. Op deze manier krijg je rolletjes die zich heel goed lenen voor long draw spinnen. (los, woolen)
Het laden van de wolkammen. : De scheerkant van het schaap haak je plukje voor plukje aan de tanden, probeer zo min mogelijk uit te laten steken.
het kammen : Hoe kam je veilig (richting van de punten) economisch ( je hoeft niet van hand te wisselen met de kammen....) en voorzichtig (je wil de wol heel houden.)
Het maken van een lont met een diz (making sliver through diz)
https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=d1gRkEYATB8 : Na meerdere keren kammen van de wol ( 2 tot 4 keer) zet je de volle wolkam vast (klem, houder) en gebruik je een diz (licht gebogen plat schijfje met 1 of meerdere gaatjes in verschillende groottes) Een puntje van de wol wordt door het gaatje van de diz gehaald en met vloeiende beweging wordt steeds een gelijke hoeveelheid door het gaatje / gat getrokken. Afhankelijk van de grootte van het gat in de diz krijg je een dikkere of dunnere lont, ook wel sliver genoemd.
Flicking Wat helemaal nieuw was voor me is deze techniek: het "slaan" met een klein borsteltje op een lok wol, hierdoor gaan de haren van elkaar af staan en wordt het lokje goed spinbaar. Je begint met de puntjes en daarna keer je het om en doe je de scheerkant.
Ik heb mijn paars geverfde suffolk geduldig gekamd en daarna genietend gesponnen en ben er nu een muts van aan het breien. (de derde van dit schaap, nummer 1 voor de eigenaar van de schapen die zo vriendelijk was om de vachten aan mij te geven, nummer twee voor zoon 2, de derde is voor mij, en wie weet volgen er nog meer...... )
Pleased you enjoyed the class, and you made some really nice little videos!
BeantwoordenVerwijderen