kunstje

kunstje

zondag 15 september 2013

Open atelier in Spannum bij Claudy Jongstra

februari 2016, update: dit filmpje van Claudy Jongstra in klokhuis.:link naar klokhuisfilmpje vilt ntr

Al weer een tijdje geleden, in juni dit jaar, hield Claudy Jongstra open atelier in Spannum (Friesland)
                     
Als klant van de triodos bank kon je tijdens de hoofd en hart dag binnen kijken bij één van de verantwoord werkende bedrijven die bij deze bank aangesloten zijn,waaronder dat van Claudy Jongstra, viltster.
Dus gewapend met een rabarbertaart voor de picknick onderweg en vol verwachting naar Friesland. Het halve dorp stond vol geparkeerd met auto's van belangstellenden , de geplande 100 bezoekers werden er 500!
Het atelier is gevestigd in een prachtig historisch huisje naast de kerk, waarin de ververij, en het kantoor gevestigd zijn. Daarachter leidt een pad door de verftuin met 
150 verschillende planten, waarvan zeker 100 verfplanten langs het woonhuis van Claudy naar de werkplaats waar het vilten en bewerken van de wol gebeurt.
Links en rechts hangen nog wat versgewassen vachten te drogen van de schapen van haar eigen kudde Drentse heideschapen (die overigens ergens in Zeeland rondgrazen)
In de werkplaats waren diverse stagiaires bezig( uit India, Australië.....) met wolbewerking,borduren van het vilt, kaarden of uitleg geven aan het publiek.Ook spon iemand op een Noors wiel, draden die later weer in het vilt verwerkt zouden worden. 
Alles ademde hier een heerlijke ambachtelijke sfeer. In het kantoor werd een powerpointpresentatie gegeven die een goed beeld gaf van de ontwikkelingen en de projecten die hier vandaan komen. Ook tussen bezoekers onderling,( met als gemeenschappelijke achtergrond een duurzame instelling) vonden de nodige uitwisselingen plaats.
O.k. Jammer van de regen, maar het was de rit meer dan waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten