kunstje

kunstje

maandag 29 juni 2015

Vilten met de kleuters.


Vilten met de kleuters, ik kan het niet vaak genoeg herhalen is het leukste wat er  is!
En ook heel leerzaam! Motorische vaardigheden worden geoefend, tellen, woordenschatuitbreiding
 ( nat, droog, inzepen, uitwringen, wrijven,stapelen , pluizen, haar,  kleuren benoemen, mengen, rollen)
en je hebt gewoon heel veel plezier en een schone klas........De aanleiding om te vilten was dit keer een vers broertje van één van de kinderen.
Na overleg met grote zus besloten we een bal voor hem te maken, eentje die geluid maakt als hij rolt en met veel kleurtjes!

We gingen als volgt te werk:

Steeds een groep van ongeveer 10 kinderen kwamen aan de groepstafel staan en kozen kleine stukjes van de kleuren die ze mooi vonden, daarmee maakten ze kleine plukjes die ze opstapelden.
Lekker sprenkelen met zeep

water en plat maken met bubbelplastic erop. Nu zachtjes wrijven.
Na een tijdje even kijken of het goed gaat en het lapje omdraaien. Nu aan de andere kant wrijven, met het bubbelplastic er op. Als alles goed vast zat, daarna beide zijden nog zonder bubbelplastic wrijven. Met lekker zeep en water zodat je handen er goed over heen glijden.
Als de lapjes een beetje stevig worden kunnen ze op de bal gelegd worden ( die de juf gekocht had, met een belletje er in.) Al die lapjes bedekten de bal volledig, maar zitten nog niet vast. Hierop hebben we de letters van de naam van het jongetje neergelegd, die ik uitgeknipt had uit wit naaldvilt.

Om alles vast te vilten deden we de bal in de bovenkant van een panty, knoopten het dicht en rolden de bal over de tafel heen en weer. Steeds naar iemand anders, na 20 keer weer andere kinderen aan de tafel.
Ik weet niet precies hoeveel keer de bal wel niet over de tafel gerold is, maar toen we hem er uiteindelijk uithaalden was hij mooi en stevig. Ook de letters van de naam  zaten goed vast.
Tenslotte hebben we de bal uitgespoeld en laten drogen.
Toen baby broertje met mama op school kwam, kregen we beschuit met muisjes en mochten ze het cadeau uitpakken.............. en wie weet............ krijgt PSV er later weer een fantastische voetballer bij!Geen opmerkingen:

Een reactie posten