kunstje

kunstje

zondag 2 februari 2020

sokken! breien! wedstrijd! wereldwijd! socks! knitting! game, competition! worldwide

Marvelknits explains the sock madness in Englisch   

klik vooral even door vooral voor haar fantastische illustraties waarmee ze ons verblijd tijdens de sockmadness......

De sokkenkoorts stijgt! want het is februari, wat zoveel betekent als: de inschrijving voor de sock madness is geopend.
Onder breivriendinnen wordt overlegd over stash, patronen en vooral een hoop lol gemaakt, zowel live als on line.
En hoewel ik bij sommige sokken vorige keren mijlenver buiten mijn comfort zone zat, en soms net zoveel uitgehaald heb als gebreid, leer je ondertussen allerlei nieuws waar je anders niet achter zou komen. 

Het is een wereldwijde sok brei wedstrijd, met vele teams, waarin je naar vaardigheid ingedeeld wordt, door een team van enthousiaste vrijwilligers die de sockmadness  groep opgericht hebben op Ravelry, een wereldwijde brei gemeenschap met bijna  9 miljoen leden.  (  Hier vind je de sockmadness groep op Ravelry  )
Om ons bezig te houden in de "wachtmaand"worden er een drietal opwarmpatronen uitgegeven.
Het begint met een kwalificatie sok die je binnen twee weken moet breien, fotograferen en insturen. Als dat lukt ben je cheerleader en krijg je ook de andere patronen, brei je er twee wordt je ingedeeld in een team.  Voor uitgebreider uitleg zie onderaan.

In iedere volgende ronde moet je een paar sokken zo snel mogelijk precies volgens patroon in voorgeschreven maat breien, insturen en dan afwachten...... want iedere ronde vallen een aantal mensen af en dat is soms seconden werk.......


Tijdens al dat breien heb je natuurlijk ook speciale voedingsmiddelen nodig.....  op de een of andere manier heeft deze wedstrijd de populariteit van stroopwafels uit Nederland wereldwijd vergroot.
Worteltjes mag ook......... Dit jaar begint wel met een hele maffe sok: je begint aan teen 1, breit achtereenvolgens : voet, been, been 2 voet 2 en teen 2. Achteraf worden dan de hielen er in gebreid en de tube gescheiden tot twee sokken.  Waarummmmmm? Omdat het kan, en lekker gek is. Ik zie er vooralsnog geen voordelen in, maar wie ben ik.  De opwarmsokpatronen zijn voor iedereen beschikbaar, je kunt ze op Ravelry vinden en downloaden. En dat is nog gratis ook.
Meer plaatjes hier: https://www.ravelry.com/patterns/library/the-only-way-is-up

Andere activiteiten van deze groep zijn o.a. de jaarlijkse adventsjaal die in  24 patroon deeltjes gedurende de adventstijd wordt uitgebracht. Dit jaar was het een prachtig reliëf patroon dat zoon 1 inmiddels met plezier draagt. (wat wil je gebreid van merino yak zijde garen. )


sokken die zoon 2 met plezier draagt tijdens bergklimactiviteiten  gebreid in  2019


Die  twee van mij hebben  hun eigen domicilie en dus nergens last van, maar  sommige gezinnen zijn tijdens de sockmadness volledig georganiseerd rond de breirondes........jaja, je zult maar verjaardagen hebben in die periode. :)  Hoe het werkt...

De competitie loopt van begin maart tot eind mei, in februari kun je inschrijven. Er zijn zeven ronden. de eerste hiervan is de kwalificatie ronde.  In de overige rondes zal er een vooraf bepaald aantal deelnemers doorgaan naar de volgende ronde ( de snelste) net zo lang tot er nog 1 deelnemer per team over is. Deze strijden in de finale ronde voor de eeuwige roem. De latere rondes zullen steeds sneller verlopen. In de groepschat kunnen vragen gesteld worden. . Verder worden er willekeurig prijzen uitgedeeld voor allerlei heerlijk onzinnige redenen. (grootste uithaler, breien op rare plekken)  en uiteindelijk voor de winnaar een "grote"prijs. (die op de een of andere manier doorgaans naar Finland gaat, daar kunnen ze snel breien..............) 

De groep is het meest actief tussen Januari en Juni, met het jaar rond wat geklets en knitalongs( samenbreiacitiviteiten) in het buitenseizoen zoals de adventsjaal. Nieuwe leden kunnen het jaarrond aanlsuiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten