kunstje

kunstje

vrijdag 18 oktober 2019

Workshopdag textiele ambachten in het Stedelijk museum in Breda, Naar aanleiding van de tentoonstelling over de Dongense school.


Binnenkort on tour naar Breda.............  
Wat is er te doen dan?
Nou dit:

Workshopdag textiele ambachten
Kantklossen, weven en spinnen
Zaterdag 16 november 11.00 - 17.00 uur

Stedelijk Museum Breda organiseert op zaterdag 16 november een workshopdag Textiele ambachten rond de tentoonstelling ‘De heks van Dongen’. Bekijk de tekeningen en schilderijen met kantklosters, wevers en spinsters die in 19e eeuw door de schilders van Dongen werden afgebeeld tijdens een persoonlijke rondleiding. Maak kennis met deze eeuwenoude ambachten en ontdek waarom ze nog altijd actueel zijn.

Tijdens de workshops werk je onder begeleiding van experts en onderzoek je volop jouw mogelijkheden. De verschillende praktische technieken worden op een eenvoudige manier uitgelegd en er is ruime gelegenheid om te oefenen. Aan het einde van de dag ben je in staat eigen creaties te maken.

Programma:

Rondleiding tentoonstelling ‘De heks van Dongen’
met museumgids
11.00 - 11.30 uur

Ontdek de kantklosters, wevers en spinsters die August Allebé, Max Liebermann, Jan Veth en andere kunstenaars in de 19e eeuw in Dongen hebben geportretteerd.

Workshops:

Kantklossen
met Susan Wevers
11.30 - 13.00 uur

Ontdek de mogelijkheden van kantklossen in deze 1,5 uur durende workshop. Je begint met de basis en krijgt meteen de slag te pakken onder begeleiding van expert Susan Wevers. Aan het einde van de workshop heb je een armband voor jezelf of iemand anders gemaakt. Ervaar hoe deze eeuwenoude techniek hip kan zijn!

Rondweven
met Marianne Sprangers
13.30 - 15.15 uur

Je hebt bijna altijd alles al in huis om te weven! Ontdek deze eeuwenoude techniek die wereldwijd wordt beoefend met diverse materialen en technieken. Met rondweven leer je in korte tijd diverse weefpatronen te maken. Wist je dat monniken met deze technieken koorden maakten voor hun habijt? Expert Marianne Sprangers zal ook een demonstratie met een tafelgetouw met vier schachten geven. Probeer het ook zelf!

Spinnen
met Tineke uit den Boogaard

15.15 - 17.00 uur

Tot slot maak je kennis met de geschiedenis en techniek van het wolspinnen: van prehistorische tol tot hedendaags spinnenwiel. Je krijgt demonstraties van verschillende soorten spintollen. tijdens de workshop leer ik de deelnemers spinnen op deze spintollen:
Na de workshop kan deze desgewenst aangeschaft worden

Of je maakt er zelf een van een fidget spinner

Vlas spinnen in het prehistorisch dorp in Eindhoven
Maar zelfs op een potlood kun je spinnen, kleuters  4-6 jaar

Ook een optie ( gezien in Leijre, Denemarken: spinnen op een stokje met zijtak
)
 
                                  
Het voorbereiden van de wol en de techniek van het spinnen op de tol wordt in eenvoudige stappen uitgelegd zodat je zelf aan de slag kunt. Neem natuurlijk ook even plaats achter het spinnenwiel!Dit programma is speciaal samengesteld door beeldend kunstenaar Cécile Verwaaijen.

Datum en tijd:
Zaterdag 16 november 2019 van 11.00 tot 17.00 uur
(inloop 10.45 uur)

Prijs: € 75
Inclusief entree Stedelijk Museum Breda, de rondleiding in de tentoonstelling De heks van Dongen door een ervaren museumgids, materialen, lunch en koffie/thee.

Meld je aan via:
info@stedelijkmuseumbreda.nl

Dagprogramma
11.00 Start workshop met rondleiding in ‘De heks van Dongen’
11.30 Workshop kantklossen
13.00 Lunch
13.30 Workshop rondweven
15.15 Workshop spinnen
17.00 Einde
 
 
t/m


Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw (bron website Stedelijk Museum Breda)

Met schilderijen en tekeningen uit de collecties van het Rijksmuseum,
het Van Gogh Museum en het Mauritshuis (en het Eindhoven Museum)

In samenwerking met het Vincent Van Gogh Huis in Zundert


In de eerste grote tentoonstelling van ‘de schilders van Dongen’ worden tekeningen en schilderijen bij elkaar gebracht uit de 19e eeuw en de 17e eeuw. Samen vertellen ze het fascinerende verhaal van een van de vroegste Nederlandse kunstenaarsdorpen.


Kunstenaars ontdekken Dongen
In de 19eeuw trekken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys, Suze Robertson en Jan Veth naar het Brabantse Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vinden ze traditionele boerderijen en hun bewoners.
De kunstenaars worden gedreven door nostalgie en nationalisme. Door de afscheiding van België (1830) en de onzekerheden van de moderne tijd verlangen ze terug naar de Gouden Eeuw. De reis naar Dongen heeft voor hen het effect van een tijdmachine. Ze kunnen daar zelf het ‘oude Holland’ van hun illustere voorgangers ervaren.


Dongen Revisited ( Bron: website Stedelijk Museum Breda
Een actuele terugblik

In samenwerking met het Vincent Van GoghHuis in Zundert


In Dongen Revisited  Met nieuw en bestaand werk van: Patrick van Caeckenbergh (BE), Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten.

Dirk Kome: ‘De kunstenaars die naar Dongen trokken, hadden een fascinatie voor het verleden. Misschien beter gezegd een verlangen naar het verleden, naar eenvoud. Sommige mensen zagen deze eenvoud als niet mee willen in de vaart der volkeren en zelfs als achterlijk. Deze verdeeldheid is er nog steeds. Voor de een is de telefoon met draaischijf voldoende. De ander ligt telkens weer in de rij voor de nieuwste iPhone. In mijn foto’s voor de tentoonstelling ga ik op zoek naar de mensen die voortgaan op oude voet. Naar sporen in het landschap, die in het verre verleden zijn aangebracht en van invloed op het dagelijks leven zijn. Naar gebouwen die aangepast zijn in plaats van afgebroken - om plaats te maken voor iets heel nieuws. Sommige vooruitgang voegt niets toe. Het is louter een verandering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten