kunstje

kunstje

zondag 11 juni 2017

Vleven, vlecht en weven in één...... een Vikingtechniek uit Torgelow

Jaren terug in de zomervakantie, hebben we het historisch museum in Torgelow bezocht. Het is een fraai museum in twee delen: een binnen en een buiten museum. Het een buiten het ander in de stad.
http://www.ukranenland.de/
Bijzondere attractie: In het buitenmuseum aan de Ueker gelegen hebben ze twee vikingschepen.....

vilten vest.

Maar ook het in het centrum gelegen castrum Turglowe is zeer de moeite waard.
 In deze "toren"woont tijdens de zomermaanden een "ridder"die je graag alles vertelt over de hoge middeleeuwen.
Interieur van 1 van de huizen.
 Maar wat ik nog niet eerder gezien had was dit: Een houten blok met pinnen waarop bandjes gemaakt konden worden in een vlecht/weeftechniek . Aan de hand van de foto's hebben we thuis ook zo'n  blok gemaakt. Het experiment kon beginnen. Dit bleek een eenvoudige variant van het weven, waarbij het resultaat veel lijkt op dat van kaartweven.
De "schering "bestaat uit lussen die van 1 punt naar maximaal 9 stokjes aan de andere kant van het blok leiden.  De lussen worden door elkaar heen gehaald, en je haalt er een draad als inslag tussendoor. Vervolgens wissel je de lussen weer. Zo ontstaat een band(je) Door de scheringdraden langer te maken en ergens aan vast te maken kun je ook langere banden maken, er is wel een maximum van ongeveer anderhalve meter,omdat je in het begin steeds heen en weer moet lopen tussen het begin van de band en de stokjes. (weeffitness........)
De lussen kunnen op twee manieren gewisseld worden: De bovenste lus binnendoor, of de onderste lus binnendoor. Het effect dan precies tegengesteld;Door verschillende kleuren te gebruiken kun je oneindig veel patronen maken. De kleuren kun je tijdens het weven ook van plaats laten wisselen en door de lussen binnendoor of buitenom te wisselen wijzen  de "v" vormen ook wisselend naar links of naar rechts. (Zie boven)

Het is ook heel leuk om in het http://prehistorischdorp.nl/    
 te doen met kinderen (van 3-99) zoals afgelopen weekend met het Viking evenement. 
Een armbandje is op die manier goed te doen. In een kwartiertje klaar.
Zelf eens proberen? Kijk dan dit filmpje voor de instructie: Vleven, zo doe je dat, link naar filmpje

1 opmerking: