Nodig:
200 gram wol (merino vlies)
eventueel zijde en angelina ter decoratie
mallenmateriaal.
Leg de mallen naast elkaar en verdeel de wol in twee stapels.
beleg de mallen met een dunne laag wol De eerste laag heb ik in de lengterichting gelegd ( vezels /haren in de lengte) De wol mag hierbij uitsteken, met name aan boven en onderzijde.
Wol natmaken en zachtjes aanduwen met zeepwater, uitstekende wol droog laten.
Mal met wol omkeren en de uitstekende wol voorzichtig om de mal heenvouwen en met natte zeephand om de mal naar het midden vouwen. Als het goed is kun je hier de hele achterkant weer mee bedekken. Weer nat maken met zeepwater en zachtjes aanvilten. (niet doorvilten, dan pakt de volgende laag niet.
Idem voor laag twee, maar deze leg je dwars ( in de breedte)
Laag vier weer in de breedte
Laag vijf weer in de lengte.
Tussen de lagen steeds hetzelfde proces: natmaken, omvouwen en aanvilten.
De wol moet mooi strak om de mal heen zitten
Na vijf lagen is het een behoorlijk dik pakket.
Hierop leg je de zijde of een andere kleur wol ter decoratie, je kunt ook stukjes naaldvilt uitknippen (of voorvilt maken en daar stukjes uit knippen )
Met veel zeep ga je nu heel zachtjes vilten, totdat alles vast zit, draai hierbij je werk regelmatig en zorg dat je ook met je vingers langs de randen gaat om te wrijven.
Dan komt het zware werk: rollen!
Je rolt de beide sloffen beurtelings in alle richtingen, lengte: van teen naar hiel, breedte links naar rechts, dan weer lengte nu hiel naar teen en breedte nu rechts naar links. Hierdoor wordt ook de binnenkant gevilt, en de sloffen gaan krimpen. In dit geval van 34 cm tot 28 cm.
Nu moet er een opening geknipt worden. Als je sloffen met een aantreklip wilt, dan leg je beide sloffen met de bovenkant naar boven en knipt in het midden ongeveer een gaatje van 1 a 2 cm. ( zo breed als je de lip wilt hebben) Van daaruit knip je richting hiel.
Ongeveer de halve afstand tot de hiel. Je kunt nu nog wat verder krimpen tot de mal begint te bobbelen. Dan haal je de mal er uit en trek je de opening met twee handen nog wat groter.
Je hebt nu hele brede sloffen, die kun je verder vilten door in alle richtingen te rollen.Als de mal gaat bobbelen, dan haal je hem er uit.
Je kunt nu om de voet of om een(styropor) mal verder vilten tot de gewenste maat bereikt is.
Dan spoel je de sloffen uit ( om de zeep te neutraliseren kun je in het laatste spoelwater een scheut azijn doen) en laat ze eerst uitlekken en dan drogen. Dit kun je wat bespoedigen door ze op te vullen met handdoeken. Ze drogen dan mooi in vorm op.
Omdat vilten sloffen glad zijn als je ze zo gebruikt, kun je of vloeibaar rubber op de zool doen ( drie lagen minimaal ) of en dat ziet er veel mooier uit: een leren zooltje met de boerenhemdensteek er onder naaien. Je zet de droge sloffen op een lap leer naar keuze, ( de suede kant is lekker stroef) en tekent de omtrekken om, dan knip je ze uit en maakt met de gaatjestang om de halve centimeter een gaatje. Zet dit met bijpassend sterk (splijtgaren of gemerceriseerd borduurkatoen) garen vast in de boerenhemdensteek. Deze sloffen kunnen indien goed gevilt jaren mee!
Uiteraard kun je ze ook nog naar hartelust borduren....... zoals Annemie Koenen doet. zie hiervoor
wolwerkplaats moeder aarde
Mocht je het toch nog een beetje lastig of ingewikkeld vinden. Je kunt ook altijd nog een dagworkshop sloffen vilten komen doen.
Wat gebruik je als mallenmateriaal, en wanneer haal je de mal eruit? Vriendelijke groeten Sylvia (logikaatje@hotmail.com)
BeantwoordenVerwijderenIk heb nog van dat dikke zilverfolie voor onder laminaat..Dit werkt waarschijnlijk ook wel goed.
BeantwoordenVerwijderen