kunstje

kunstje

donderdag 18 augustus 2011

Middeleeuwse kermis..........a.s. weekend zaterdag 20 en zondag 21 is er in het historisch openluchtmuseum in Eindhoven, middeleeuwse kermis.........
Lekker ouwerwets, zonder hoogvliegende apparatuur.......
Maar wel leuk........Raad eens wat ik daar doe? Iets met vilt? jaja!

Kermis in de middeleeuwenMiddeleeuwen 18+

Volwassenen worden deze dag uitgedaagd om een kijkje te nemen in de Adelijke Hoeve. Zij worden daar ingewijd in de geheimen en vreemde gewoontes rondom erotiek in de middeleeuwen. Om de ware liefde te vinden, worden er zwoele middeleeuwse danslessen gegeven. Wie in de juiste stemming wil komen, proeft van lustopwekkende hapjes en drankjes of luistert naar middeleeuwse boerten (erotische vertellingen). Als je de liefde gevonden hebt, kun je op middeleeuwse wijze condooms leren maken van varkensdarmen. Uiteraard is de Adelijke Hoeve dit weekend alleen toegankelijk voor volwassenen.

Programmatijden

12.00 uur Alleen zondag: Poppenkast: ‘De prinses en de draak’.
12.30 uur Theatergroep MEST: Meesterchirurgijn Melchior en zijn knecht.
13.00 uur Dansworkshop: Met muziek van Ontvanck Gheselle.
13.30 uur Teuxandrii: demonstraties en workshop door stadsmilitie.
14.00 uur De processie van Sint Catharina
14.30 uur Alleen zondag: Poppenkast: ‘De prinses en de draak’.
15.00 uur Zwaardkring: Zwaardvecht demonstraties en workshop.
15.30 uur Theatergroep MEST: Meester chirurgijn Melchior en zijn knecht

16.00uur Dansworkshop met muziek van Ontvanck Gheselle. ( foto)


Oorsprong

De oorsprong van de kermis heeft een wat vromer karakter. Het woord kermis komt dan ook van het woord ‘kerke-mis’. Deze mis werd opgedragen ter ere van de naamdag van de patroonsheilige van de plaatselijke kerk of de jaardag van de inwijding van de kerk. Er kwamen echter zo veel mensen op deze mis af, dat handelaren hun kans schoon zagen om er hun handelswaar te verkopen. Zo werd de ‘kerke-mis’ niet alleen een soort jaarmarkt, maar vooral een groot feest. Uiteraard trok dit vele handelaren aan, die niet alleen vreemde handelswaren als zout, sieraden en luxe stoffen meenamen, maar ook het nieuws van buiten de stadsmuren meebrachten. Vaak was het nieuws van persoon naar persoon gegaan en daardoor aangedikt. Maar toch, het was een van de weinige bronnen die hen vertelde over wat er buiten Endehoven allemaal gebeurde.

1 opmerking: